RGDnaamDEF

Pietje Bell

juni 2017

We gaan dit jaar terug in de tijd. Terug naar pak hem beet 100 jaar geleden. Naar Rotterdam, een vieze stad zonder toekomst. De kinderen gaan niet naar school, ze werken, want kinderarbeid is goedkoop. Ook bij drukkerij Het Laatste Nieuws worden alle grote mensen eruit bonjourt en door kinderen vervangen. Piet Zwarte, de nieuwe eigenaar, veranderd de naam in De Zwarte Krant en zal de kinderen iedere dag slecht nieuws laten drukken, want dat verkoopt. En omdat het werken in een drukkerij heel saai is wordt het dit jaar dus heel saai bij BIS.

Of nee, toch niet.

Want honderd jaar geleden woont Pietje Bell in Rotterdam. En Pietje Bell trekt zich niets aan van alle armoede. Hij is positief, zit vol grappen en met hem erbij is het nooit saai. Sterker nog, het kon weleens een bende gaan worden! Zeker als er bekend wordt dat Koningin Wilhelmina (dat is de oma van de moeder van Koning Willem Alexander van Máxima van Oranje) op bezoek komt in Rotterdam met haar dochter de kroonprinses Juliaantje. Want dan komt De Zwarte Krant met een speciale editie van de krant!

Hoe Pietje, met zijn vrienden van de Bende van de Zwarte Hand, Piet Zwarte voor het oog van de Koningin, uiteindelijk op zijn nummer zet, dat blijft een verrassing. Maar één ding is zeker – daarna gelooft Rotterdam weer een beetje in de toekomst.  Met dank aan Pietje Bell en zijn bende.

Tekst: Peter Sijbenga
Regie: Sjoerd Blom | Romke Gabe Draaijer
Producent: Berne Iepenloftspul
Fotografie: Johan van der Klaauw

 

We hebben onze ogen (en oren) uitgekeken en ons geen moment verveeld. Feestje om naar te kijken!

Jury Gouden Gurbes 2017

De regisseurs hebben de voorstelling tot een hoog niveau gebracht. […] We kunnen alleen maar hopen dat dit jaren zo blijft, dat we nog veel van ze te horen en zien krijgen. Hulde!

Friesch Dagblad (Froukje Reitsema)

De jonge regisseurs Romke Gabe Draaijer en Sjoerd Blom doen in creativiteit niet onder aan schrijver Peter Sijbenga. Ze hebben de spelers zoveel vertrouwen gegeven dat zij van begin af aan frank en vrij, als halve professionals over het podium springen en dansen.

Leeuwarder Courant (Sietse de Vries)

error: inhoud is beveiligd | RGD