RGDnaamDEF
Romke Gabe Draaijer

Een maker met grenzeloze dromen.

“Ik wil de taal van theater laten klinken in een landschap – op een ogenschijnlijk normale plek – om op die manier andere zienswijzen te creëeren.”

Romke Gabe Draaijer (1990), woonachtig in Utrecht, is acteur bij o.a. Tryater en regisseur van uiteenlopende locatietheatervoorstellingen als Krang (2015), De Tocht van Morgen (2016), Dodo fan Haska (2018) & Alice in Bangweer (2019). Ook is hij verbonden als regisseur aan één van de grootste openluchtspelen in Friesland, het Berne Iepenloftspul. Via zijn afstudeerstage bij Theater Gnaffel in Zwolle leerde hij, onder supervisie van Elout Hol, de kneepjes van het vak als poppenmaker en -speler.

Al vroeg wist Romke Gabe, geboren en getogen in het Friese dorpje Molkwerum, dat hij op en naast de planken verhalen wilde vertellen aan wie maar zien en horen wil. Aangestoken door een voorstelling in zijn geboortedorp begon hij als tienjarige jongen samen met basisschoolvrienden zijn eigen theatertje in een verlaten decor. Fantasieën prikkelen en verbreden, is wat hij sindsdien wil.

Tijdens zijn twee afgeronde studies – mbo Artiest en hbo Docent Theater – deed Romke Gabe twee keer mee aan de interne acteursopleiding van Tryater. Onder diens vleugels werkte hij met o.a. Karina Kroft (11Stêdetocht, 2008), Silvia Andringa (Holes, 2015), Ira Judkovskaja (o.a. Dorp Europa, 2018 & 1000&1 Nacht, 2020) en Tamara Schoppert (Breidzje, 2021).

Bovendien was hij te zien in verschillende films en Friese dramaseries als De Keet (2013), De Utflecht (2014) en speelde hij de hoofdrol van Sieger Keizer in De Koers (2016). Op dit moment speelt Romke Gabe mee in de nieuwe serie Grutte Pier, leaver dea as slaef (2022) die over meerdere jaren wordt opgenomen onder regie van Steven de Jong.

Naast het werk als acteur en regisseur is Romke Gabe werkzaam als theaterdocent, presentator/programmamaker, sprak hij (Friese) boeken, commercials en tekenfilms in als stemacteur en schreef hij diverse theaterteksten voor o.a. het openluchtspel in Oudemirdum (Reboelje yn Gaasterlân, 2016), Langweer (Alice in Bangweer, 2019) en de herdenkingstekst voor de 75 jaar herdenking in Dokkum. In 2022 zal zijn nieuwste stuk De Bile yn Wicklewood ten tonele worden gebracht in het openluchttheater in Wijckel.

Klik hieronder voor zijn complete cv en ontdek meer over Romke Gabe óf neem een kijkje in zijn uitgebreide portfolio.

Meer informatie, iets laten weten of een keer samenwerken?

Neem gerust contact met me op

error: inhoud is beveiligd | RGD